maandag 22 oktober 2012

Kaart Europa tijdens Karel de Grote in 814 en Karolingische Rijk

Kaart Europa in 814. In: The Public Schools Historical Atlas. C. Colbeck, 1905.
Het rijk van keizer Karel de Grote bestond rond 800 na Chr uit bijna de hele huidige regio West-Europa, Slovenië, Kroatië en een groot deel van Italië.

Karel de Grote, in het Duits Karl der Große, in het Frans en Engels Charlemagne, werd waarschijnlijk in 742 in Aken geboren. Hij overleed op 28 januari 814.

Hij was van 768 tot zijn dood in 814 de koning der Franken, tussen 774 en 781 koning der Langobarden en vanaf 800 keizer der Romeinen.

De vorst breidde het Frankisch koninkrijk uit tot een imperium waartoe het grootste deel van West- en Centraal-Europa behoorde.

In 768 regeerde Karel de Grote nog samen met zijn broer Karloman over het Frankische Rijk. Na de dood in 771 van Karloman werd Karel de Grote alleenheerser.

Hij vergrootte zijn rijk door onder meer de gebieden Saksen, Lombardije en Beieren te veroveren.

Het gebied dat hij beheerste staat bekend onder de naam Karolingische Rijk.

De regio Bretagne, in het westen van Frankrijk, wist tijdens de hele regeringsperiode van Karel onafhankelijk te blijven.

Na de dood van Karel de Grote viel zijn rijk in de loop van de 9e eeuw uiteen.

Kaart Karolingische Rijk
De onderstaande kaart toont het uiteenvallen van het Karolingische Rijk tussen 843-888. De kaart is afkomstig uit de The Historical Atlas van William R. Shepherd uit 1911.

Kaart Europa tijdens uiteenvallen Karolingische Rijk